Opettele kalastamaan!

29.05.2013
"Anna miehelle kala ja hän on hetken kylläinen, opeta hänet kalastamaan eikä hänen enää koskaan ole nälkä." (Antoine de Saint-Exupry)

Ojentamalla kala nälkäiselle estät hänen nälkiintymisensä sillä hetkellä. Entä sitten, kun hänelle seuraavan kerran tulee nälkä? Kuka hänelle silloin ojentaa kalan? Eikö olisi järkevämpää, että mies oppi itse kalastamaan?

Olen aina ihmettelyt meidän suhtautumista kokemuksen ja elämänviisauden rikastamaan osaamiseen. Ajatellaan vaikka kokenutta yrittäjää tai ketä tahansa työelämässä pitkään ollutta henkilöä. Ja kuvitellaan, että hän jää huomenna eläkkeelle. Onko se sitten siinä? Missä hänen osaamistaan huomenna kaivataan? Todennäköisesti ei missään! Pahimmassa tapauksessa häneen suhtaudutaan kuin riesaan, joka vain maksaa yhteiskunnalle tästä eteenpäin.

Mutta mihin ihmeeseen se kaikki osaaminen, joka häneen on vuosien varrella varastoitunut, olisi yhdessä yössä, siis yön yli hävinnyt? Entä kaikki kontaktit, jotka hänelle on vuosien aikana kertynyt? Katkeavatko ne kuin kanan lento? Miksi me emme hyödynnä hänen elämän- ja työkokemusta sekä kaikkia niitä kontakteja joita hänelle on vuosien varrella kertynyt, nuoremman yrittäjän tukemisessa? Kokeneempi henkilö saisi myös sen arvostuksen, joka hänelle kuuluu.

Juuri tästä on mentoroinnissa kyse, hiljaisen tiedon (tacit knowledge) siirtämisestä toiselle henkilölle vuorovaikutuksessa. Hiljaista tietoa et opi lukemalla käyttöohjeita, vaan se muodostuu sinulle, kun sovellat (teoreettista) osaamistasi arjen tehtävissä, esim. töissä. Tästä hyvänä esimerkkinä on oppipoika - kisälli - mestari oppimisjärjestelmä. Vähemmän kokenut henkilö oppii kokeneemmalta henkilöltä.

Tässä resurssien niukkuudessa jossa tänä päivänä elämme, luulisi, että meillä ei ole varaa heittää menemään sitä valtavaa hiljaista tietoa, joka nykyään valuu ulos yrityksistä! Oli sitten kyse henkilön eläköitymisestä tai yrittäjän iän karttumisesta, joka luonnollisesti johtaa sukupolvenvaihdokseen tai yrityksen myyntiin ulkopuoliselle.

Kommentoi

Nimi/Nimimerkki*
Kommentti*
Syötä suluissa oleva tarkistenumero ( 173785 )*